Saturday, 28 July 2012

REAKREASI KUNAK SIRI V


JELAJAH TEMPAT SEJARAH 
KUNAK

SUNGANG HOT SPRING

 GAMBAR DI KOLAM AIR PANAS

PEMANDANGAN KOLAM AIR PANAS

 
 ROMBONGAN JELAJAH BERSAMA YB DATUK NILWAN KABANG
ADUN 51 KUNAK
  
 
 BERENDAM KAKI DI KOLAM AIR PANAS

PN NORSIMA SIMON (PENULIS USBO)

BERGAMBAR DI JAMBATAN KOLAM AIR PANAS

   Jelajah terakhir rombongan Jelajah Tempat Bersejarah Di Kunak ialah Kolam Air Panas yang terletak di Ladang Binuang, Kunak. Kolam Air Panas ini terletak kira-kira 20 - 25 km dari Pekan Kunak. Perjalanan ke Kolam Air Panas ini akan melalui Ladang Binuang dan jalan yang tidak diturap. Dinasihatkan sekiranya ke sana perlu memohon kebenaran daripada Pengurusan Ladang Binuang dan perlu Pemandu Arah kerana jalan ke sana banyak simpang dan sangat mengelirukan.

    Kolam Air Panas ini mempunyai pemandangan yang sangat cantik kerana terletak mencuram setinggi 15 kaki. Kolam Air Panas ini agak terpelihara dan tidak dibuka kepada umum atas faktor-faktor keselamatan ladang (Kecurian Buah Kelapa Sawit). Disyorkan kepada keluarga, Kolam Air Panas Binuang ini sesuai untuk Riadah Keluarga yang santai. 

    Jelajah bersama USBO berakhir dilokasi ini. Namun begitu terdapat beberapa lagi lokasi yang menarik di Daerah Kunak sesuai untuk reakreasi dan lawatan seperti Gua Madai Kunak, Air Terjun Kunak, Tasik Biru Mostyn Kunak, Telaga Tiga Di Lormarlong, Telaga Tujuh Di Kg Pangi Kunak, Pantai Sarina Kg Pangi Kunak dsb. Jelajah akan diteruskan lagi bersama USBO di suatu masa akan datang. Nantikan!


By: MaWaR PuTiH

No comments:

Post a Comment