Sunday, 10 June 2012

KATA-KATA MOTIVASI


10 TIPS KEYAKINAN DIRI


Janjilah kepada diri sendiri bahawa tanpa mengira betapa susah sesuatu masalah yang anda hadapi dalam kehidupan anda, anda akan mencuba dengan sedaya upaya anda untuk membantu diri sendiri.

Anda mengakui bahawa usaha anda untuk membantu diri sendiri itu mungkin tidak berbuah kerana pemberian ganjaran yang wajar adalah di luar kawalan anda.

Keyakinan ialah kepercayaan yang tidak berbelah bagi.

Keyakinan diri pula ialah kepercayaan bahawa dirinya boleh mengendalikan kehidupannya dengan baik serta segala cabaran yang dihadapi dengan jayanya


10 Tips Mewujudkan keyakinan diri;

01.Anggapkan diri anda yang diciptakan oleh Allah adalah sama seperti orang lain, tiada yang kurang dan tiada juga yang lebihnya.

02.Orang lain boleh buat, kenapa anda tidak boleh buat? Pedulikan apa orang nak kata tapi yang penting pelajari apa orang lain buat terlebih dahulu sebelum kita buat.

03.Apa kekurangan/kelemahan yang ada pada diri anda dan baikinya. Jangan biarkan ia terus berkekalan tanpa ada sebarang usaha dari anda.

04.Jangan takut-takut atau teragak-agak untuk melakukan sesuatu yang positif. Berani!

05.Elakkan perasaan malu yang tidak bertempat. Ketepikan! Tonjolkan diri anda.

06.Lakukan riadah yang ringan sebelum melakukan sesuatu pekerjaan, ianya sebagai warm up dan dapat mengaktifkan diri seseorang.

07. Kemas diri  dan anggapkan diri anda adalah terbaik pada hari itu. Ya saya boleh!

08.Apabila berinteraksi pandang tepat pada muka dan mata orang yang kita sedang berinteraksi dan gunakan sedikit pergerakan tangan untuk menerangkan sesuatu. Jangan terlalu kaku.

09.Apabila memulakan sesuatu tugas jangan memikirkan tentang masalah, tetapi fikirkan tentang hasilan yang akan dapat selepas tugas tersebut.

10.Sentiasa peka terhadap waktu, jangan berlengah-lengah atau bertangguh dalam melaksanakan sesuatu tugas. Masa itu emas! Setiap waktu berharga.


Gagal itu biasa, 
yang luar biasa adalah bangkit dari kegagalan untuk meraih sukses yang sebenarnya.


Orang sukses selalu mempunyai tips percaya diri dan merasakan mereka berbuat sesuatu untuk dunia. Mereka memandang sebuah dunia yang besar dan ingin memainkan peranan penting didalamnya. Mereka tetap berkerja sesuai dengan ketrampilan dan  selalu menyedari bahawa ketrampilan ini memberi nilai kepada ketrampilan lainnya. Mereka juga sedar bahawa karya terbaik akan menghasilkan kompensasi terbaik buat mereka.

Anda bisa sukses sekalipun tak ada orang lain percaya  bahawa anda bisa sukses

Seorang Pesimis selalu melihat  kesulitan dari setiap kesempatan tetapi bagi seorang yang Optimis selalu mencari bahkan membuat kesempatan meski berada dalam kesulitan

Percayalah pada diri Anda, kerana orang lain tak akan bisa mempercayai Anda, jika Anda sendiri meragukan kemampuan Anda, Percaya Diri itu PENTING.


Petikah : iluvislam.com

By : MaWaR PuTiH

1 comment:

  1. Salam. Rencana ini perlu dialihbahasakan ke bahasa ibunda kita

    ReplyDelete