Monday, 4 June 2012

KATA KATA MOTIVASI

          HAKIKAT KEPIMPINAN
 
Renungan bersama..!!

 " Serigala pun boleh menampar pipi sang singa tatkala kelemahan bila berguguran taring dan kukunya " 


   Orang yang digeruni dengan kehebatannya, bila kehilangan faktor kekuatan tersebut tidak lagi dihormati atau digeruni. Jadi sedarlah kepada anda yang bergelar pemimpin. Bagaimana anda memimpin selama ini? Jika kepimpinan hanya ingin orang lain tunduk di atas dasar kekuatan anda semata-mata , maka waktu hilangnya kekuasaan itu akan tiba dan sebagai pemimpin akan rebah kerana hilangnya faktor kekuatan tersebut. 

   Kata-kata di atas juga ibarat umat Islam hari ini yang hilang kemegahannya kerana kejahilan yang berleluasa dan ketamakkan kepada pangkat menyebabkan umat Islam hina dan dayus. Kezaliman berkuasa telah menjadikan agama bukan lagi sebagai penduan untuk meneruskan kehidupan sebaliknya hanya sebagai boneka untuk berselindung dari kejahatan. 

    Singa dalam budaya Arab disifatkan sebagai kekuasaan dan kekuatan yang positif manakala serigala pula disifatkan sebagai kuasa kejahatan.  BANGUNKAN KAREKTOR DIRI


" Jadilah Orang yang lebih memperhatikan KAREKTOR daripada REPUTASI, kerana KAREKTOR adalah siapa anda sebenarnya, sedangkan REPUTASI adalah bagaimana orang lain berfikir tentang anda " 
John Wooden. 

     Jangan mula menilai seseorang dengan hanya riputasinya sebaliknya lihat siapa diri seseorang tersebut melalui karektornya. Nilai pada dirinya berada pada karektor. Karektor merangkumi sikap, disiplin dan jati diri seseorang. Jika bagus maka reputasi baik akan mudah terbentuk. Namun jika sebaliknya orang lain akan meletakkan reputasi buruk terhadap dirinya.


Petikan dari Asrulnizam Abas , Trengganu ( Motivator Motivasi Kerja )

By : MaWaR PuTiH             

1 comment:

  1. Assalamualaikum....

    Bannal...Danda Bajau janti kamemon....

    ReplyDelete